måndag 7 maj 2012

Contagion


En film om smittspridning. Påminner om thrillern Outbreak som kom på 1990-talet. Contagion, regisserad av Steven Soderbergh ger dock ett mer seriöst intryck än Outbreak. Förloppet som skildras registreras sakligt utan speciellt många melodramatiska övertoner som annars förstört mången god film.
Icke desto mindre är frågan om nya dödliga virus och epidemier skrämmande nog utan att det kräver några överdrifter i berättandet. Det är faktiskt så att Soderberghs nedtonade berättande närmast förstärker känslan av vanmakt inför det som sker. Människor smittas, blir sjuka och dör. Det är plågsamt att betrakta och skildras så realistiskt att jag redan under filmens gång börjar undra om de lätta symptom på förkylning jag märker kanske egentligen är en släng av ett nytt dödligt virus från kycklingen jag åt till middag.
En annan aspekt som skildras mycket väl är naturens brutala urvalsmekanism som gör att vissa blir dödligt sjuka, andra lätt sjuka och vissa klarar sig helt då de är naturligt immuna.  Vilken lott har man själv dragit i detta lotteri? Omöjligt att veta förrän ett nytt muterat virus uppträder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar