måndag 7 maj 2012

Shooter


Komplott-thriller som påminner om 1970-talets många paranoia-filmer utan att riktigt hitta samma kallsvettiga nerv i berättandet som i dåtidens bästa alster. Kompetent gjord rent tekniskt. 
Intrigen går ut på att några ljusskygga underättelse-män anlitar en f d elitsoldat och prickskytt som ges i uppdrag att planera ett fejkat attentat mot presidenten för att utröna hur ett verkligt attentat skulle kunna gå till så att det kan stoppas.
Istället blir (förstås) elitsoldaten anklagad för det attentat som ändå utförs och sedan jagad av alla slags poliser och underättelseagenter.
Elitsoldaten måste ta reda på vem som egentligen sköt och vilka som ligger bakom innan dessa hinner tysta honom.
Han söker skydd och hjälp hos flickvännen till sin  avlidne soldatkollega.
En yngre FBI-agent börjar på sitt håll misstänka en konspiration och gör egna efterforskningar som inte faller i god jord hos hans överordnade.

Kennedy-mordet med tillhörande konspirationsteorier finns tydligt med i bakgrunden som jämförelse och inspiration.
Diverse militärer, legosoldater och korrupta politiker är inblandade. Drivkraften är som så ofta i dessa berättelser personlig girighet. 

Till skillnad från i 1970-talets dystra filmer där slutet ofta medförde att ingenting egentligen blev avgjort till det bättre utan snarare begravt i byråkratin, segrar den ”goda” sidan i denna skildring. Om det nu går att tala om goda respektive onda sidor av statligt bemyndigad våldsutövning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar