måndag 7 maj 2012

Source Code


Redan ”död” soldats sista rester av medvetande används i militärt experiment som handlar om att han genom att återuppleva  ett bombattentatsoffers sista minnen ska identifiera en terrorist för att ytterligare attentat ska kunna förhindras. Det hela utvecklas till en hjälteberättelse där soldaten går utanför ramarna för sitt uppdrag och inte bara hittar bomben utan även stoppar och griper terroristen så att tåget kan räddas och de som borde dött istället kan fortsätta sina liv lyckligt ovetande om den katastrof de skulle fallit offer för. Verkligheten växlar in på ett annat spår och livet rullar vidare. Fin saga. Spännande, sentimentalt och gripande på typiskt amerikanskt vis.

Tidsresor och parallella universum är något filmkonsten lekt med sedan den först uppstod. Den  ständiga framåtrörelsen i film kan användas för att leka med tid. Klipp och berättarteknik kan användas till att förflytta åskådaren ögonblickligen i både tid och rum. 

Ett av filmhistoriens mest berömda tidshopp i en film inträffar i Stanley Kubricks 2001 - ett rymdäventyr.

Source Code påminner om den berömda franska  kortfilmen Terassen  även om den senare bland annat har ett helt annat slut. Det gemensamma är förhoppningen att kunna resa i tiden samt påverka händelser genom  att använda det mänskliga minnet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar